/*teszt*/

Venture Capital Summit konferencia összefoglaló

Kategória: Rendezvények | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

 Az állami és magánszektor vezetői tanácskoztak a Venture Capital Summit konferencián a startupok gazdasági-kockázati tőke helyzetéről, a 2016-os tervekről, és a jövő befektetői kultúráról. Íme egy kis összefoglaló.

Venture Capital Summit konferencia összefoglaló

Az előadások tartalmának összefoglalóját olvashatod az alábbiakban:
 
Oszkó Péter

Az Oxo Labs vezére szerint kiváló a startup környezet, a kezelőalapok vonzóak, és jó hatással vannak a tehetséges fiatalokra. Negatív megjegyzés viszont, de talán inkább tanulságként kiemelendő, hogy hazánkban sajnos nincs kultúrája annak, hogyan veszítsünk, sem annak, hogyan dolgozzuk fel a sikert. Oszkó Péter szerint a következő év egyfajta evolúciós lépés lesz, mivel az állami támogatás miatt most nagyon sok szereplő szereplő van a piacon, de ez hamarosan egyfajta természetes letisztultság irányába indulhat el. Szerencsére sokkal több lehetősége van a kockázati alapoknak a befektetésekre, hiszen az elmúlt 5 év-ben folyamatosan emelkedtek a lehetséges projektek számai, viszont ettől függetlenül az üzleti szaktudásban jelentős a lemaradás, van hova fejlődni. Emellett érdemes arra koncentrálni, hogy a célpontok és a befektetők megfelelően legyenek összekötve és együtt nemzetközi színtérre lépjenek, mivel sajnos sokan csak itthon gondolkodnak, ami nagy hiba.

Csuhaj V. Imre

A Széchenyi Tőkealap elnök-vezérigazgatója azon a véleményen van, hogy nem elég hazánkban csak a K+F szektorba befektetni, hanem nagyobb jelenlétre lenne szükség a kisvállalati tőke területén is. Az Alapnál erre most nyílnak lehetőségek a hagyományos ágazatok terén, a tapasztalatokat alig várják. Imre szerint az állami pénzek jelenléte is nagyon fontos, ha legalább 32-35%-os magán forrás is társul hozzá. A Széchenyi Tőkealap sikere elmondása szerint épp abban rejlik, hogy az elmúlt 4 évben mióta működnek nem az a cél, hogy többségi tulajdonba kerüljenek, hanem  sokkal inkább stratégiai befektetésék mellett döntenek  ezzel a folyamatos növekedésre koncentrálva.

Eszter Elemér

A Portus Buda vezetője egyértelmű véleményen van. Szerinte a Jeremie program azért van, hogy a lehető legtöbb projekt valósulhasson meg itthon, illetve hogy a 120 milliárd forint amit befektettek akár megtízszereződjön. Ha ez a cél, akkor ehhez az is szükséges, hogy mind a vállalkozói, mind pedig a tőkebefektető oldal komolyan álljon a saját feladatához. Elmondása szerint a 90-es évek nagy váltása óta több esély is kínálkozott a nemzetgazdaság robbanásszerű javítására, mint a privatizációk, a közbeszerzések, vagy az Eu-s pályázatok, de igazán nagy esély a Jeremie programban van. Igaz, az évvégével a program is lezárul, de ez azt is jelenti, hogy előtérbe kerülnek az exitek és a portfólió menedzsment. A Jeremieről tartott kerekasztal beszélgetésen részt vett még Gerő Viktor és Vitán Gábor is. Mindhárman egyetértettek abban, hogy a projekt nagyszerű és hasznos, de törekedni kell a privát tőke erősítésére és a szakmai csapatok létrehozására a folyamatok hatékonyságának érdekében.

Straub Elek, Weiszbart Zsolt, Károlyi Antal, Kovács Zoltán

Ők már egy következő kerekasztal beszélgetés tagjai, az üzleti angyalokról folytatnak eszmecseré.t Straub tapasztalata szerint itthon a projektek 3 %-a érdemes befektetésre, mivel a legtöbb inkább részcélokban gondolkodnak, mint a profit elérésében. Ez egyben azt is jelenti, hogy a befektető cégek csak a start pisztolyra várnak 1-1 igazán jó és kidolgozott projekt estében.  Károlyi Antal egyik legfontosabb mondata az volt, hogy itthon sajnos több idő szükséges egy kezdő startup beindulásához. Az ok nagyon egyszerű. A kevesebb tapasztalat miatt sajnos megnyúlik a projektek ideje, és ezzel a költsége is. Kiemelte ő is a nemzetközi piaci jelenlétet, ahol szintén a minél nagyobb jelenlétet preferálná, ám ehhez a feladathoz fel kell nőni. Az angyalok egyfajta mecénások, amelynek kultúrája az Usaban, vagy Nyugat-Európában ismert, ám sajnos nálunk még nem igazán, emiatt az intézményi keretekre még nagyobb hangsúly jut.

Karafiáth Balázs

A Szilícium völgy nyitva áll a magyar cégek előtt! – kezdte mondanivalóját Karafiáth. a Neumann Society munkatársaival azon dolgozik, hogy a lehető legtöbb hazai tehetség érhessen el sikereket, majd pedig tapasztalati tőkéjüket visszaforgatva ők is segítség az itthoni fiatalokat. Szintén cél, hogy már az alapítók között legyen amerikai, hiszen ez segít világsikerré válni 1-1 projektnél, illetve újabbnál újabb kapukat kinyitni.

 Értesítés új hírekről

Nem maradsz le semmi fontosról, ha megadod a címed:

Csak olyan cikkeket küldünk neked, amik érdekelni fognak. Max heti 1 alkalommal.

Ne maradj le a frissítésekről... iratkozz fel a CikkFigyelőre:
 

Vissza

Címkék :

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Bártfai Balázs

Bártfai Balázs vagyok. 2003 óta valósítom meg a saját és mások ötleteit az Interneten. Több sikeres ötlet és pár kudarc áll a hátam mögött. Az automatizált megoldásokban hiszek. Ezért olyan stratégiákat dolgozok ki, amik folyamatosan szállítják a vevőket. Tudni akarod mások, hogyan lettek sikeresek és gazdagok? Kövesd az írásaimat.

Kapcsolódó cikkeink:

Iratkozz fel és nem maradsz le semmiről. Szólunk, ha frissül a cikk vagy számodra érdekes témákról írtunk.