/*teszt*/

Óriási lehetőség a Codie nevű magyar startupban

Kategória: Igaz történetek | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Lehetséges lenne egy okostelefonról irányítható robottal és egy vizuális programozási nyelvvel fejleszteni a gyerekek digitális írástudását? A Codie készítői szerint nagyon is.

A különféle hírportálok az elmúlt években folyamatosan hangosak voltak a magyar startupoktól, azonban a mindenki által jól ismert, hazai szemmel nézve óriási cégeken túl nem sok hely jutott a virtuális hasábokon az olyan ígéretes próbálkozásoknak, mint amilyen a házisörfőző-gépet készítő Brewie, az iOS-tesztelést segítő apptalk.ninja, vagy éppen a gyerekek „digitális írástudását” fejleszteni kívánó Codie.

Óriási lehetőség a Codie nevű magyar startupban

A csapat története nem indult olyan régen...

viszont nagyon hasonló ahhoz, mint amit a startupok kapcsán a többség képzel. Az ötletgazda Lipécz Ádám 2013. februárjában egy Startup Weekend nevű eseményen kezdhetett el ténylegesen dolgozni az ötlete megvalósításán, azaz egy olyan, okostelefonokról és táblagépekről is irányítható robot építésén, amely a 8 és 12 év közötti gyerekeknek segíthet abban, hogy megtanuljanak programozni, vagy legalábbis elsajátítsák az ahhoz szükséges gondolkodásmódot. Nagyjából ekkor csatlakozott hozzá Holló András iOS-fejlesztő, de a Codie mögött azóta már féltucat ember áll, egy évvel ezelőtt tőkebefektetést kaptak, a hónap végén pedig az Indiegogo kampányuk is elindul.

Óriási lehetőség a Codie nevű magyar startupban

[+]

A Codie már most is tökéletesen működik, de a szállításig még rengeteg funkció belekerül majd. Az aranyos külsejű robot tulajdonképpen egy szenzorokkal telepakolt, gumi-lánctalpakon közlekedő távirányítós autó, amivel amúgy csak fel-le gurulni is nagyszerű szórakozás, de a történet ennél többről szól. Ettől függetlenül tényleg nagy élmény kézbe venni az apró, de strapabíró, fából készült járművet, amelynek nagy példányszámban gyártott változata már valószínűleg műanyagból készül majd, de az első szériánál még marad a fa, ami kétségtelenül széppé és egyedivé teszi. Két szervómotor hajtja meg, szenzorokból pedig tényleg egy rakásnyi van benne, ultrahangos távolságmérő, digitális iránytű, fénymérő, gyorsulásmérő, giroszkóp, mikrofon, valamint egy vonalolvasó, ami igazából két extra fénymérő a gép alján. A prototípus akkumulátora óriási, egy töltéssel bő négy óra folyamatos menetelést bír ki, ami egyértelműen az igények fölé van lőve, úgyhogy a végső verzió már valószínűleg ennél kevesebbet, két órát fog bírni egy töltéssel, hogy tartani lehessen az elérhető árazást.

Óriási lehetőség a Codie nevű magyar startupban

[+]

A lényeg azonban nem az autózgatás, hanem a fejlesztés, tehát a Codie alkalmazás, aminek segítségével különféle parancsokat adhatunk a robotnak. Jelenleg még csak iOS 8-ra elérhető, de a csapat keményen dolgozik az androidos verzión is, amely remélhetőleg még a piacra kerülés előtt elkészül majd, de ilyesmit egyelőre nem mernek megígérni, ahogy a tervben lévő windowsos app megjelenése kapcsán is kár lenne találgatásokba bocsátkozni. A parancsokat egy speciális, teljes mértékben az érintőkijelzőkre szabott, piktogramokkal operáló programozási nyelv segítségével lehet megadni, amin keresztül mindenki megismerkedhet a programozás alapjaival, tehát mondjuk az if-else szerkezettel vagy a szubrutinokkal. A fejlesztés oroszlánrésze jelenleg ennek csiszolásával, illetve a teszteléssel telik, rengeteg játékos feladat került beépítésre, de a gyerekekből álló tesztelői csoportok olyan kreatív dolgokat találnak ki, amelyekre a Codie fejlesztői korábban nem is gondoltak. A kicsik egyébként már csak azért is imádják a robotot, mert az hangokat is ki tud adni, a tetején pedig egy 12 ledből álló fénykör található, amelyeket szintén működésbe lehet hozni a programozási nyelv segítségével.A Codie Indiegogo kampánya e hónap végén indul, a publikus gól 75 ezer dollár lesz, de a fejlesztők reménykednek abban, hogy ennek két-háromszorosát is összeszedhetik. Első körben arra számítanak, hogy magánszemélyek lesznek a vásárlóik, akik alatt a gyerekük oktatására odafigyelő anyukákra és a játékokat legalább annyira maguknak, mint a gyerekeknek vásárló apukákra egyaránt kell gondolni. A cél persze az lenne, hogy a Codie eljusson az iskolákba is, ennek megfelelően olyan csomagok is rendelkezésre állnak majd, amelyek kimondottan az intézményeknek készülnek. Az Egyesült Államokban egyébként már van érdeklődés a termék iránt, de a csapat a tengerentúli sikerek esetén sem feledkezne el Magyarországról, ha a Codie beindul, akkor remélik, hogy lesz lehetőségük adni, adományozni belőle a magyar iskoláknak is.

A Codie árát egyébként 150 amerikai dollár környékére lőtték be; az érdeklődőknek a honlapjukon mindenképp érdemes feliratkozniuk a levelezőlistára, mert mint azt a csapat tagjai elmondták, lesznek kizárólag a feliratkozók számára érvényes, komoly (30-40 százalékos) kedvezmények.

forrás: itcafe.hu

Szeretnél sikeres startup vállalkozásokba fektetni?

Hozzánk sokan jelentkeznek, mi elküldjük e-mailben, Te válogatsz.

Értesítünk a legjobb befektetésekről.

Nem maradsz le semmi fontosról, ha megadod a címed:

Csak olyan cikkeket küldünk neked, amik érdekelni fognak. Max heti 1 alkalommal.

Ne maradj le a frissítésekről... iratkozz fel a CikkFigyelőre:
 

Vissza

Címkék : startup, codie

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Bártfai Balázs

Bártfai Balázs vagyok. 2003 óta valósítom meg a saját és mások ötleteit az Interneten. Több sikeres ötlet és pár kudarc áll a hátam mögött. Az automatizált megoldásokban hiszek. Ezért olyan stratégiákat dolgozok ki, amik folyamatosan szállítják a vevőket. Tudni akarod mások, hogyan lettek sikeresek és gazdagok? Kövesd az írásaimat.

Kapcsolódó cikkeink:

Iratkozz fel és nem maradsz le semmiről. Szólunk, ha frissül a cikk vagy számodra érdekes témákról írtunk.