/*teszt*/

Az első munkatárs: a megbízható munkaerő keresése

Kategória: Tanácsok | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS
Az első alkalmazott felvétele nagyon fontos mérföldkő egy vállalkozás életében. Ha megbízható munkaerőt akarsz, nem dönthetsz egyik pillanatról a másikra – de nem is ragaszkodhatsz a hagyományos módszerekhez.


Itt nem bízhatsz a HR-esben, valószínűleg nincs időd, energiád és kapacitásod több körös, komplex interjúkat lebonyolítani: legalábbis részben az ösztöneidben kell bíznod. Az ösztöneid azonban finomításra szorulnak.

Az első munkatárs: a megbízható munkaerő keresése
 

Könnyű általánosságok alapján nekiindulni egy interjúnak: figyelsz a kézfogásra, a bemutatkozásra, a hangszínre. De jó eséllyel nem arra figyelsz ilyenkor, amire kellene. Az első benyomás csalóka lehet, aminek ha engedsz, meghatározza hozzáállásodat a jelentkezővel szemben. Ha elsőre nem szimpatikus, később csak a hibát keresed majd benne, az ürügyet, hogy miért ne alkalmazd – ezt tehát felejtsd is el gyorsan.
 

A tapasztalat sokszor többet számít, mint a papíron meglévő képzettség.


Lózungnak hangozhat, de fontosabb tényező ez, mint gondolnád. Ezt mondja például Nolan Bushnell videójáték-guru is, aki többek között arról ismert, hogy ő adott munkát először Steve Jobsnak. Szerinte az embereket képességeik, jellemük alapján kell megítélnünk, nem pedig az alapján, hogy melyik iskola padjait koptatták néhány évig. Ne írd le azokat sem, akik félbehagyták az iskolát – a világ legsikeresebb vállalkozói és legbriliánsabb elméi közül sokan nem fejezték be képzésüket. Sokan azért, mert régen meghaladták azt a szintet – ezt nem felismerni hatalmas hiba.

 

 

Keresd a kreatívokat


Busnhell az önállóságról is szól: szerinte a legjobb alkalmazott az, aki gyermeki lelkesedéssel áll a kihívások elé. Akinek elég nagyvonalakban elmondani a célokat, hogy ő aztán a maga kreatív módján oldja meg. Ezt a képességet néhány általánosabb kérdéssel könnyedén tesztelhetjük egy állásinterjún.

Ha már itt tartunk: mit kérdezzünk? A Google szerint nincs értelme a „hagyományos” kérdésekkel vesződni. A legjobb, ha múltjáról kérdezzük a jelentkezőt. Mondjon egy helyzetet, amiben jó hatással volt a csapat munkájára, amikor kiemelkedően jól oldott meg egy feladatot, amikor valami nehézsége támadt. A válaszokból megismerhetjük gondolkodásmódját, döntéshozatali módszereit. Ne féljünk belemenni a részletekbe: ez nem csak a kamuválaszokat leplezi le könnyedén, de rengeteg információval is szolgál.

Figyelj a potenciálra. Egy jó jelentkezőből remek lehet, egy tökéletesnek látszóból pedig valaki, aki kiváló a saját területén, talán a legjobb, de képtelen a fejlődésre. Ha pedig találsz valakit, akiről úgy gondolod, hogy tényleg hosszú távon tudnátok együtt dolgozni, akiben megvan a potenciál, a kreativitás és a lelkesedés, inkább változtass egy kicsit magán a munkán. A tehetséget ne engedd el, ha egyszer már felismerted.

 

 

 

 

Tedd próbára!


Érdemes néhány próbafeladatot kiadnod, még mielőtt döntenél. Nem kell itt semmi komolyra gondolni: néhány kisebb rutinfeladat is sokat megmutathat arról, hogyan dolgozik valaki. Látni fogod, milyen gyorsan készül el, hogy megérti-e a feladatot, és megfelelő módon csinálja-e meg, ejt-e hibákat. Jó, ha tudod, hogy egy 1998-as, rendkívül alapos kutatás szerint a hagyományos interjútechnikák közül ez a leghatékonyabb módszer az alkalmasság mérésére.

Persze a rutinból megoldott feladatok nem sokat mondanak arról, hogyan bánik el a jelentkező egy váratlan helyzettel. Alkalomadtán nem árthat hát, ha váratlan feladattal szolgálsz...

 

 

 

 

Hol keress?


Érdemes lehet olyanokat keresni, akiket ismersz, esetleg korábban már dolgoztál együtt velük. Ennek előnye, hogy legalább elképzelésed van munkamódszereikről, teherbírásukról, szaktudásukról, hozzáállásukról. Barátot azonban semmiképpen ne vegyél fel – a személyes kapcsolat bizonyos tekintetben sokszor előnyös lehet, ugyanakkor az alá-fölérendeltségi viszonyra nincsen jó hatással. Valakit, akivel baráti viszonyban vagy, másképpen utasítasz, esetleg ő is lazábban veszi a munkát. Nem kell szigorú, szőrszálhasogató főnöknek lenned, de tartsd észben, hogy alkalmazottat keresel, nem olyat, akivel nyári estéken a kertben grillezhetsz-sörözhetsz.

Hatékony lehet, ha nem adsz fel álláshirdetést, inkább megkeresed a számodra jónak tűnő embereket. Úgy tűnhet, ez több energiádba kerül, ez azonban illúzió, hiszen a későbbiekben sokkal kevesebb idődbe telik majd a rostálás. Tartsd nyitva a szemed! Vannak olyan milliárdosok, akik azok között keresnek új alkalmazottakat, akik egy beszéd után kérdéseket tesznek fel nekik, vagy éppen az ebédet szolgálják fel nekik. Üsd fel a LinkedInt, kérdezz körbe ismerőseidnél, csatlakozz szakmai Facebook-csoportokhoz! Ne álláshirdetésben gondolkodj, használd a közösség jelentette HR-aranybányát, ami ingyen dolgozik neked.

 

 

 

 

Összegezve azt tanácsoljuk…

 

 

  1. Ne a papírt, a valódi tapasztalatot nézd.
  2. Keresd az őszintén lelkes embereket.
  3. Kérdezz a jelentkező személyes tapasztalatairól, múltbéli döntéseiről, véleményéről.
  4. Ne feltétlenül azt keresd, aki már most is profi, azt is, akiben nagy potenciál lakozik.
  5. Adj próbafeladatokat, lehetőleg minél váratlanabbakat.
  6. Ne barátot alkalmazz!
  7. Keresd te is a jó munkaerőt, ne azt várd, hogy rád találnak!

 

Alkalmazott kell a StartUp Cégedbe?

 

Új embert keresel a cégedbe? Hozzánk naponta jelentkeznek elhivatott, tehetséges fiatalok. Ha motivált embert keresel, iratkozz fel, és mi szállítjuk neked.

Alkalmazottat keresek a cégembe
 

Nem maradsz le semmi fontosról, ha megadod a címed:

Csak olyan cikkeket küldünk neked, amik érdekelni fognak. Max heti 1 alkalommal.

Ne maradj le a frissítésekről... iratkozz fel a CikkFigyelőre:
 

Vissza

Címkék : alkalmazott, állásinterjú

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Bártfai Balázs

Bártfai Balázs vagyok. 2003 óta valósítom meg a saját és mások ötleteit az Interneten. Több sikeres ötlet és pár kudarc áll a hátam mögött. Az automatizált megoldásokban hiszek. Ezért olyan stratégiákat dolgozok ki, amik folyamatosan szállítják a vevőket. Tudni akarod mások, hogyan lettek sikeresek és gazdagok? Kövesd az írásaimat.

Kapcsolódó cikkeink:

Iratkozz fel és nem maradsz le semmiről. Szólunk, ha frissül a cikk vagy számodra érdekes témákról írtunk.